Selam,Senad ako nisi planiro u ovoj temi komentare,ondak izbrisi,ok....
Slike lijepe tuzne uspomene.Evo npr.ova glavna;to je glano proljece sezdeset i neke.Mrsav konj u taljigama,topot kopita je dva ostra i dva tupa zvuka.
Na bremenu klasure sjedi kocijas podobro zaneobrijan,pozadi pola dzaka zita ide prema Drini.Stanko Jelic pekar prodaje somun na vagu,frtalj,po kile more i za dvije banke nekoliko dkg.
Zejten se prodaje na decove,sipa se iz velkog bureta,tj refuza,sebura umjesto kahve,a kahva se prodaje na grame.Kupuje se kod Jovice jer kod njega DODJE VISE ZRNKI nego kod Nisandzije.
Bijelo brasno(nutmer)se mjeri na kilu,Zeckan daje na veresiju onome u koga ima povjerenja.
Nigdje nikog na putu ko sto i slika govori,samo su na tockovima u mahalama:Gusan, Bajro Hadzic i Huso postar.
Na poziv Huse postara se svi javljaju,na poziv Bajre i Gusana izidje djete i kaze nejma babe,dje oso,neznam,kad ce doci,neznam.
U svakoj mahali ima po jedan krpedzija,krpi cizme i opanke,neko zakrpi i sam pogotovu ako ima gumaleze od prije.
Uvece se cumezu dobro podupru vrata i seto se sveze kod cumeza.Komsija sa sjela se isprati do avlinskije kanata,da nebi kroz avliju sam ispod supe mahno,kosu jal vile jal motiku....itd
kundace69
član od: Jul 10, 2008
Komentari: 640
Upisano: Subota Maj 04, 2013 11:38 pm
i treba pisati ali prave cinjenice , imena osoba na slikama pa tako da i mladi nauce nesto o historiji nase Janje i prenose dalje Senade veliko hvala na svemu maksuz selam
155154
član od: Oct 01, 2008
Komentari: 944
Upisano: Petak Maj 24, 2013 11:10 pm
silke su pravo blago treba ih cuvati , jedno pitanje ko je ovaj covjek ispred Samoposluge i lokalu Lovac sa crnim Naucarima bas me interesuje. koji je to lik.
Bo-NYC
član od: Jun 01, 2004
Komentari: 17
Upisano: Subota Maj 25, 2013 3:38 am
Jedna ispravka da se zna Stanko Jelic kolko ja znam, a znam ga dobro nije pekar vec kovac. Pa prema tome nije on prodavao hljeb vec Drago Sarkic. Toliko da se zna.
abdul-rahman
član od: Apr 02, 2011
Komentari: 365
Upisano: Subota Maj 25, 2013 12:31 pm
Bo-NYC (citat):
Jedna ispravka da se zna Stanko Jelic kolko ja znam, a znam ga dobro nije pekar vec kovac. Pa prema tome nije on prodavao hljeb vec Drago Sarkic. Toliko da se zna.
>>>>>...SORY jes,jes.pohlupao sam loncice..Drago Sarkic je bio pekar....a Stanko Jelic je bio u Varosi (varos je onaj dio oko crkve)na daleko najbolji kovac za plugove,koje su vukli konji,Plug kad podesi tj napravi majstor Stanko netreba ga drzati dok je u brazdi,tako su neki domacini i radili,jedan covjek stoji na jednim ovratinama,i pomalo krci medju,a drugi na drugim ovratinama,nap.njegov sin i kad konji dodju do ovratina samo ih povrati i ubrazdi,taki je majstor Stanko bio majstor,a kod njega je zanat ucio Gasho.....Drago Sarkic je bio pekar i njegova je kuca,bila i pekara,na spratu je izdavao prenocista,rjetkim putnicima namjeknicima,a dole je prodavao hljeb....BO NYC hvala na ispravci...A jesil ti upamtio RUDIKU SLOSERA,imo je kovacnicu,tj malo moderniju radionicu,dje sad ambulanta.Austrijanac,dosao za vrijeme Austriske okupacije...I jesil upamtio ILJIN mlin u Brzavi itd i znas li kad se Janja prokopavala nondi kod Dzamije da se izbjegne onaj lakat sto je iso kraj mosa.
Bo-NYC
član od: Jun 01, 2004
Komentari: 17
Upisano: Nedjelja Maj 26, 2013 4:59 am
Znam sigurno za ove objekte. Dali ti znas gdje je nas Galib kovc imao prvu kovacnicu u carsiji. Onda gdje je Junuz pekar rah. imao pekaru u carsiji. Sta je bilo prije zgrade kod Dzamije u carsiji.To bi bilo lijepo da nam danasnja omladina zna izgled carsije u proslosti. Selam za svu nasu raju.
adarac
član od: Sep 02, 2012
Komentari: 15
Upisano: Nedjelja Maj 26, 2013 12:13 pm
Majstor Joze i njegova porodica su ostavili pecat jednom vremenu.Sve ove slike,sigurno, nisu radene po narudzbi nego iz ljubavi prema Janji.Veliki vizionar nema sta.Fala Senadu i ljudima koji su omogucili da ovo vidimo i imamo.Postoji li mogucnost Senade(znam da je puno posla)da se slike numerisu kako bi se mogle komentarisati?
Ne možete ostavljati nove komentare u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu Ne možete prepraviti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite komentare u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
Vremenska zona: CET (Bijeljina - Bosna i Hercegovina)
Stranica 1/8